kop3

Aantal gecatalogiseerde zakjes en wikkeltjes

 

Zoeken in de database

Goedkope suikersticks bestellen

advertentiesuikersticksbestellen

Nieuws

Het verhaal van Jan van der Hoeven

3 januari 2021

Ik zal mij even voorstellen. Ik ben Jan van der Hoeven en ben woonachtig in het Friese in Sneek sinds 2002. Ik ben een geboren en getogen Hagenees, echter door het trouwen van een Fryske vrouw, woon ik nu in het schilderachtige Sneek. Een stap waar ik nog geen seconde spijt van heb gehad.

Hoe ben ik aan het verzamelen geslagen? Als kind deed ik dat al, totdat ik deze papieren “rommel” niet op zijn waarde inschatte en ik het overdeed aan mijn vader, die er mee door ging. Op vakanties gebeurde het dat de oude verzamelwoede weer even de kop op stak, maar meestal was dat van korte duur. Echter eentje staat mij nog helder voor de geest. We waren ooit in het verleden met vader en moeder op vakantie in Zwitserland. Vader en moeder bestelden koffie en de kinderen kregen wat limonade te drinken. Het suikerzakje van moeder was een andere, dan dat van mijn vader. Het stelde een klederdracht voor uit een kanton (gebiedsdeel) van Zwitserland.

Mijn vader vroeg aan de ober of er soms ook een hele serie van bestond. Ja hoor, zei de ober, loopt u maar even mee naar de keuken. We liepen gedwee achter de ober aan, die op zijn beurt een hele grote doos tevoorschijn toverde en keerde deze om op een grote keukentafel. Zoek maar uit zei de ober, het zijn er geloof ik 22. We hebben de hele serie uitgezocht en we hoefden er niets voor te betalen. Een leukere souvenir konden we niet bedenken en bedankten de ober allerhartelijkst.

De jaren verstreken, vader overleed en moeder die de waarde er niet van inzag, dreigde de hele verzameling suikerzakjes van vader aan te bieden bij de gemeentereinigingsdienst. Dat ging mij toch iets te ver, dus nam ik de verzameling suikerzakjes over die vervolgens bij mij in de kelder verdwenen. Tot het moment dat ik geveld werd door een hernia. Mijn eerste vrouw, welke mij helaas is ontvallen, trachtte het zo gezellig mogelijk te maken in de huiskamer, alwaar mijn bed stond opgesteld. Zou je die suikerzakjes niet naar boven willen halen Susan? Vroeg ik aan haar. De albums en losse zakjes waren netjes gesorteerd en een deel moest nog worden ingeplakt. Een leuk karweitje om zo je dag door te brengen, terwijl ik moest wachten op een operatie. Na verloop van tijd, was ik klaar met inplakken, maar had de smaak goed te pakken gekregen. Tijd om actie te ondernemen. Bij de lokale omroep Radio West, was er een programma wat de thuismarkt heette. Marktplaats bestond toen nog niet en de pc moest nog worden uitgevonden. Susan kwam in de uitzending en vertelde dat ik op een bed in de huiskamer bezig was met suikerzakjes uit te zoeken. Als mensen soms nog wat over hadden, dan waren ze zeer welkom, zodat ik de dag kon doorkomen. Aan die oproep werd op zeer grote schaal gehoor gegeven. De telefoon rinkelde onophoudelijk en aan de deur was het een komen en gaan van mensen die iets voor mij over hadden. Albums vol, huisvuilzakken vol werden op ons huisadres afgeleverd. Het lag rond mijn bed vol met alles wat maar met suikerzakjes te maken had, een gigantisch aantal. Zeg maar gerust dat het een puinhoop was. Ik begon met eenvoudig alles voorzichtig los te maken uit de tientallen albums die waren aangeleverd. De huisvuilzakken vol verdwenen even naar de kelder, die kregen later wel mijn aandacht. Alles werd gebundeld en in dozen opgeslagen, zodat later alles verder kon worden uitgezocht, per gemeente en per land. En nu anno 2021 ben ik nog steeds bezig met het sorteren van de Nederlandse zakjes. Hoewel de eerlijkheid gebied, dat ik er jarenlang niets aan heb gedaan. Maar ja het is Coronatijd en dan is het nu het uitgelezen moment om er mee verder te gaan. Ik heb een sorteerraam gemaakt met A t/m Z en apart de vakjes voor de vier grote steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. En daar ben ik nu nog steeds mee bezig. Aan de buitenlandse zakjes heb ik mij nog niet gewaagd en die liggen in een hele grote doos nog ongesorteerd te wachten totdat ook zij aan de beurt zijn. Tot zover!

Ontvang een hartelijke groet uit het Fryske Snits (Sneek)

Jan van der Hoeven
Korte Spruit 1
8608 ZK Sneek

 

Contact

Club van Suikerzakjesverzamelaars in Nederland
p/a Harry Dietz
De Fuik 29
3995 BJ Houten
Telefoon 06 - 22111485 
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Internet: www.suikerzak.nl

100jaarjubileum