kop3

Aantal gecatalogiseerde zakjes en wikkeltjes

 

Zoeken in de database

Goedkope suikersticks bestellen

advertentiesuikersticksbestellen

Nieuws

coronaCoronatijd niet saai met 200.000 suikerzakjes op zolder

Het is hobbytijd! Want nu alle films en series wel gezien zijn, duikt de klassieke hobbyist weer op. Postzegels, modelbouw, gezelschapsspellen en speelgoed van vroeger. De nostalgie wordt in tijden van corona letterlijk van zolder getrokken. In deze dagen zoeken mensen weer hun oude vertrouwde hobby op.

„Van barbiepoppen tot speelgoedtreintjes, van munten tot horloges en van voetbalplaatjes tot ansichtkaarten. Er wordt veel verzameld in Nederland. Maar wist je dat zo’n 40 procent van de Nederlanders ooit postzegels heeft verzameld?”, vraagt Martijn Bulterman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH).

„Veel van die verzamelaars herontdekken hun verzameling en zoeken op internet naar missende zegels in hun collectie of starten met het verzamelen van een nieuwe serie postzegels. De televisie is onze grootste concurrent, maar in deze dagen zoeken mensen weer hun oude vertrouwde hobby op en daar helpen onze leden ze graag bij”, aldus Bulterman, zelf fervent verzamelaar van ansichtkaarten.

Bij de Nederlandse Vereniging voor Modelbouwers (opgericht in 1943) beamen ze dat er weer oog is voor de klassieke hobby. „We zien inderdaad dat er een ongebruikelijke toename is in de vraag naar bouwtekeningen”, bevestigt secretaris Frans Kamman. Dat ziet ook Legoclub De Bouwsteen. „Op onze Facebookpagina zien we dat veel mensen hun oude stets weer van zolder halen om op te bouwen”, zegt Silvio Fontaine.

Suikerzakjes

De Club van Suikerzakjesverzamelaars in Nederland – ze hebben geen afkorting – is het Nederlandse knooppunt van en voor verzamelaars van suikerzakjes, -wikkels en -sticks. Harry Dietz uit Houten is het aanspreekpunt. Hij ziet ook hernieuwde interesse in deze hobby die vooral van de jaren zestig tot tachtig van de vorige eeuw een piek kende. „Maart was een recordmaand wat betreft bezoeken aan onze site”, jubelt Dietz. „Normaal zitten we op circa 2300 en nu hadden we ruim 4000 bezoekers. De Club wordt veel benaderd met de vraag om een bepaald suikerzakje. De kans dat aan zo’n verzoek kan worden voldaan, is groot. De gemiddelde verzamelaar heeft 50.000 tot 200.000 suikerzakjes op zolder liggen, weet Dietz.

De sigaar

Hij wil het niet toegeven, maar Arie Verhaar (69) uit Papendrecht heeft waarschijnlijk met afstand de grootste verzameling sigarenbandjes van het land. Naast een zolder vol bandjes thuis heeft hij ook nog een loods vol bandjes in Alblasserdam. Hoeveel het er zijn, weet hij niet. „Dan ben je maanden aan het tellen.” Ook hij ziet de aanvraag naar sigarenbandjes toenemen nu we massaal thuiszitten.  „Ik krijg meer bestellingen dan normaal. Ik schat dat er zo’n tien procent meer aanvraag binnenkomt.”

Ook de legpuzzel is terug van weggeweest, zo constateert Wil Deurloo van het Nederlands Legpuzzel Glide. „De legpuzzel is niet aan te slepen”, weet de puzzelfanaat. Ze ziet dat er een levendige handel in puzzels is ontstaan op Marktplaats. Want wie zijn puzzel af heeft, verkoopt hem door."

Bron: Chris Ververs, De Telegraaf, 10 april 2020

 

Contact

Club van Suikerzakjesverzamelaars in Nederland
p/a Harry Dietz
De Fuik 29
3995 BJ Houten
Telefoon 06 - 22111485 
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Internet: www.suikerzak.nl

100jaarjubileum